‘Soekmekaar’ is het Afrikaanse woord voor ‘op zoek gaan naar elkaar’. De voortdurende zoektocht naar en het samenbrengen van verschillende ingrediënten, mensen en culturen is ook de rode draad in het leven van Lien Kockelbergh, de oprichtster van Soekmekaar. 

portret.jpg

De keuze voor een leeuw als logo voor Soekmekaar is niet toevallig. Lien woonde twee jaar in de omgeving van Lion’s Head in Kaapstad. Deze berg met zijn kenmerkende piek biedt een spectaculair uitzicht op de Atlantische Oceaan en waakt over ‘The Mother City’. Ze beklom deze berg vaak om tot rust te komen, inspiratie op te doen en te genieten van de prachtige zonsondergangen.  

Als klein meisje stond Lien al te experimenteren met speculaas, marsepein en aardappelchips met verschillende kruiden. In 1998 kreeg ze definitief de horecakriebels te pakken dankzij ondernemers Kasper en Danyelle Stuart. Hierna deed ze zowel in het restaurantleven als de cateringsector hopen ervaring op: van chef bij cateringbedrijf Westkaai over medevennoot bij Brasserie Van Loock tot souschef in het Antwerpse Sportpaleis. Hier kookte ze onder andere voor sterren als James Brown, David Bowie en Axelle Red.

jeep.jpg

Deze selfmade woman met vijftien jaar horeca-ervaring op de teller combineert koken met haar passie voor reizen. Zo ontmoette ze in 2000 tijdens een reis door Syrië de (toen nog onbekende) Argentijnse topchef Eduardo Andrés Lopez, beter bekend als ‘Chakall’. In zijn Land Rover Defender trokken ze samen door de woestijn van Damascus naar Palmyra.

Chakall groeide uit tot een populaire tv-kok, publiceerde verschillende kookboeken en opende verscheidene restaurants in Portugal. Zijn aanstekelijk optimisme en passie voor nieuwe culturen en exotische ingrediënten inspireerden Lien. Een levensvisie die nu de essentie vormt van Soekmekaar.

Food is born out of culture. Why do people eat lamb? Why can’t they eat pork? Why do they use their hands or chopsticks or knives and forks to eat? It’s all culture.
— Chakall