Een deel van onze winst gaat naar Qomalicious, een gastronomisch project opgezet voor jongeren uit het township Nyanga in Kaapstad. 

De oprichtster van Soekmekaar, Lien Kockelbergh, verloor haar hart aan de Zuid-Afrikaanse stad toen ze er twee jaar verbleef. Tijdens haar eerste maand ontmoette ze er de Antwerpse Isabelle Dechamps. Het klikte meteen en de twee vrouwen werden goede vriendinnen. Isabelle is één van de drie partners van The Together Community Upliftment Trust en vertelde Lien over een project in Nyanga, een van de grootste townships in Kaapstad.

Qomalicious.jpg

De naam ‘Qomalicious’ betekent ‘heerlijke smaak’ in een mix van het Xhosa, Zulu en Engels. In deze koksschool kunnen kansarme jongeren uit Nyanga gratis studies volgen om hulpkok, barman of ober te worden. Tijdens apartheid werd de zwarte bevolking behandeld als tweederangsburgers en verdreven naar woongebieden buiten de stad. In deze townships liggen de armoede- en werkloosheidspercentages vaak nog steeds erg hoog.

Aan het hoofd van de koksschool staat chef-kok Nokubonga Swartbooi. Zij groeide zelf op in een township en spoort haar studenten aan om hun toekomst in handen te nemen door te koken. Tijdens de opleiding lopen de studenten ook stage in verschillende Kaapse horecazaken.

Als gedreven horecavrouw, sprak dit project Lien enorm aan. Ze besloot dan ook om Qomalicious financieel te steunen.

Meer info vind je op de Facebookpagina en de website van The Together Trust.

What I spent, I had; what I saved, I lost; what I gave, I have.
— Germaans gezegde